5 duurzame tips voor kinderen

Dit artikel is geschreven, in samenwerking met Babysits. 5 duurzame tips voor kinderen geeft allemaal leuke tips om duurzaam aan de slag te gaan met kinderen.

Veel leesplezier!

 

Duurzamer leven en bewuste keuzes maken is iets wat steeds meer ouders belangrijk vinden. Het besef dat we zuinig moeten zijn op onze aarde en een gezondere planeet willen achterlaten voor onze kinderen is voor veel ouders sterk. Dit bewustzijn moet worden doorgegeven aan onze kinderen door ze er actief bij te betrekken. Zij zijn immers de toekomstige generatie die moet voorzetten waar wij aan zijn begonnen. Gelukkig zijn kinderen nieuwsgierig en gemotiveerd als het op duurzaamheid en het klimaat aankomt. Bovendien doen kinderen hun ouders graag na, dus als jij het goede voorbeeld geeft, zullen je kinderen jouw duurzame gewoontes overnemen.

Duurzaam opvoeden heeft dan ook niet alleen te maken met je eigen duurzame levensstijl, maar ook met het bewust doorgeven van deze levensstijl aan je kinderen. Omdat dit soms nog best lastig kan zijn, hebben wij 5 duurzame tips voor kids op een rijtje gezet.

Samen leren

Allereerst is het belangrijk dat je kind moeilijke begrippen zoals milieu, klimaatverandering en duurzaamheid gaat begrijpen. De beste manier om dit te doen is door er actief met je kind over te praten. Maak de problemen begrijpelijk door ze uit te leggen op het niveau van een kind en hou het leuk door het positief te benaderen. Tegen een kleuter kun je bijvoorbeeld zeggen dat jullie met de fiets in plaats van de auto gaan omdat de lucht dan schoner blijft.

Ga samen leren door boekjes uit te zoeken bij de bibliotheek en te lezen over klimaatverandering of doe wetenschappelijke proefjes die de processen laten zien. Leer je kind wat duurzaamheid betekent door uit te leggen wat hun impact is op de aarde en laat ze zien wat ze kunnen doen om een verschil te maken. Met een puber kun je bijvoorbeeld samen naar een documentaire kijken over milieuproblematiek en dit met elkaar bespreken. Of doe samen mee met een actiedag voor het klimaat en maak er een leuk en leerzaam dagje van. Betrek ze consequent bij jouw duurzame keuzes door uit te leggen waarom je het doet en wat het effect ervan is (ook als je kind het al begrijpt).

Duurzame tips voor kids

Knutselen met afval

Een belangrijk onderdeel van duurzaam leven is proberen om je hoeveelheid afval te reduceren. Samen met je kinderen kan je spullen een tweede leven geven. Kinderen vinden het heerlijk om te knutselen en kunnen ontzettend creatief zijn zonder allerlei luxe knutselmaterialen. Maak voor het knutselen gebruik van spullen die anders weggegooid zouden worden zoals eierdozen, lege wc-rollen of bubbeltjesplastic. Als je uitlegt aan je kinderen waarom je deze spullen wil hergebruiken is het niet alleen leuk maar zijn ze ook nog eens actief bezig met duurzaamheid.

Weggeven

Grote kans dat jouw kinderen een hele hoop speelgoed hebben waar ze niet meer mee spelen. En wat dacht je van oude kleren die niet meer passen. Gooi deze spullen niet weg maar geef ze weg of verkoop ze en betrek je kinderen hierbij. Laat ze hun oude speelgoed verkopen en of breng het samen weg naar de kringloopwinkel. Zo kunnen ze iemand anders blij maken en leren ze niet zomaar alles in de prullenbak te gooien.

Moestuin

Wie duurzaam wil leven kiest voor lokaal seizoensfruit en groente. Je kunt je kinderen hierbij betrekken door samen eten te kopen en te kiezen voor producten die uit België komen. Leg uit waarom we in de winter spruitjes eten en in de zomer aardbeien en kook samen gerechten die hier rekening mee houden. Maar nog beter is het om een eigen moestuin te beginnen! De voordelen van je eigen fruit en groente kweken zijn eindeloos. Het is leuk, lekker, gezond, goedkoop, leerzaam en bovenal super duurzaam. Je producten hoeven niet vervoerd te worden en er komen geen vervuilende bestrijdingsmiddelen bij kijken. Bovendien zullen kinderen hun eigen gekweekte groente met plezier opeten en kunnen ze er ontzettend veel van leren.

Duurzame tips voor kids

Groene uitjes

Wil je er even tussenuit of een dagje weg met je kinderen? Kies dan bij voorkeur voor een duurzaam uitje. Neem je kinderen mee naar de kinderboerderij, ga frambozen plukken bij een lokale pluktuin of ga een dagje naar het strand. Op deze manier laat je je kind kennismaken met al het moois dat de natuur te bieden heeft. Doordat kinderen ervaren hoe leuk dit soort uitjes zijn leren ze houden van dieren en de natuur. Hierdoor snappen ze weer beter waarom duurzaamheid belangrijk is.

Nog een goede babysit-tip:

Ben je op zoek naar een babysit? Via dit platform kun je gemakkelijk en snel een betrouwbare babysitter, nanny of onthaalouder in jouw buurt vinden!