Creatieve tips voor een duurzame kleerkast

  • Wellicht heb je al van de term ‘fast fashion’ gehoord. Bij fast fashion wordt kleding op een zo snel en zo goedkope manier gemaakt. Daardoor wordt er allesbehalve rekening gehouden met mens en milieu. De goedkope kleding, die we onder andere in grote kledingketens vinden, zijn daarom dus helemaal niet zo goedkoop als ze lijken. Jij betaalt als consument misschien niet veel, maar de echte kost wordt betaald door arme arbeiders die urenlang moeten werken in zeer slechte omstandigheden. En het loon dat ze daarvoor krijgen is nihil. Verder gaat het produceren van kleren vaak ten koste van de natuur omdat er enorm veel water en chemische stoffen gebruikt worden. De natuur betaalt dus in feite mee voor jouw kleding. Dit is niet oké. Verder is online aankopen doen bijvoorbeeld ook niet altijd rozengeur en manenschijn. Vaak gooien ze retours meteen de vuilbak in omdat het voor winkelketens goedkoper is dan om het opnieuw te verkopen …

Gelukkig zijn er steeds meer merken die wél duurzaam zijn. En jij kan er thuis alvast ook iets aan doen. Laat ik jullie daarom een aantal creatieve tips geven voor een milieubewuste kleerkast.

  • Laat je inspireren door minimalistische en trendy ‘capsule wardrobes’ waarbij je je kleerkast uitkuist totdat je enkel het hoognodige overhoudt. Zo word je vanzelf creatiever om al jouw kledingstukken met elkaar te combineren. Op YouTube vind je er allerlei boeiende filmpjes over.
  • Koop tweedehands. Het is heel milieuvriendelijk en veel goedkoper. Een goede tip bij tweedehands shoppen is om vaker te winkelen zodat je meer kans hebt om de leukste items te vinden. Geef vooral niet op als je na 1 bezoekje niets gevonden hebt. Tweedehandscollecties veranderen voortdurend. En als je echt iets nieuws nodig hebt, kijken dan op Cosh voor duurzame merken.
  • Vergeelde witte kleren kan je kleuren met batikverf. Wil je volledig eco gaan? Experimenteer dan eens met verven met rode biet 😉.
  • Organiseer een paar keer per jaar ruilfeestjes met je vrienden of familie. Kuis je kleerkast uit, stop in een zak wat je niet meer draagt en ruilen maar. Fun verzekerd!
  • Pimp je kleren. Verkort en verleng je kleren (bijvoorbeeld door een lint onderaan je broekspijp te naaien zoals op de foto), versier het met pareltjes of verknip je oude T-shirts tot hippe topjes.
  • Repareer je kleren, ga naar een repair-atelier (binnenkort ook in De Groene Stadshut!) of breng je kapotte kleren binnen bij de kleermaker. Om vlekken of gaten te verbergen kan je zelf een kledingpatch maken met een oude jeansbroek, zoals ik deed met m’n muts. Je kan de patch versieren door erop te borduren of te verven met textielverf.

kleding langer maken

Laat de creativiteit stromen!

 

Nog een laatste kledingtip

Ben je zelf niet zo handig of creatief? Vraag dan aan creatieve vrienden of famillie of ze jou willen helpen als cadeautje voor je verjaardag, in ruil voor een etentje of concert, etc.

Wil je er meer weten of fast fashion en de alternatieven die er zijn? Dan is het lezen van ‘Dit is een goede gids‘ zeker een aanrader.