Creatieve tips voor een duurzame kleerkast

Wellicht heb je al van de term ‘fast fashion’ gehoord. Bij fast fashion wordt kleding op een zo snel en goedkoop mogelijke manier gemaakt. Daardoor wordt er allesbehalve rekening gehouden met mens en milieu. De goedkope kleding, die we onder andere in grote kledingketens vinden, zijn daarom dus helemaal niet zo goedkoop als ze lijken. Jij betaalt als consument misschien niet veel, maar de echte kost wordt betaald door arme arbeiders die urenlang moeten werken in zeer slechte omstandigheden. Het loon dat ze daarvoor krijgen is nihil. Verder gaat het produceren van kleren vaak ten koste van de natuur omdat er enorm veel water en chemische stoffen gebruikt worden. De natuur betaalt dus in feite mee voor jouw kleding. Dit is niet oké… Daarom geef ik jou wat creatieve tips voor een duurzame kleerkast.

Het kan anders

Gelukkig zijn er steeds meer merken die wél duurzaam zijn. En jij kan er thuis alvast ook iets aan doen. Laat ik jullie daarom een aantal creatieve tips geven voor een milieubewuste kleerkast.

  • Laat je inspireren door minimalistische en trendy ‘capsule wardrobes’ waarbij je je kleerkast uitkuist totdat je enkel het hoognodige overhoudt. Zo word je vanzelf creatiever om al jouw kledingstukken met elkaar te combineren. Op YouTube vind je er allerlei boeiende filmpjes over.
  • Koop tweedehands. Het is heel milieuvriendelijk en veel goedkoper. Een goede tip bij tweedehands shoppen is om vaker spontaan een winkel binnen te stappen zodat je meer kans hebt om de leukste items te vinden. Geef vooral niet op als je na 1 bezoekje niets gevonden hebt. Tweedehandscollecties veranderen voortdurend. En als je echt iets nieuws nodig hebt, kijken dan op Cosh voor duurzame merken.
  • Vergeelde witte kleren kan je kleuren met batikverf. Wil je volledig eco gaan? Experimenteer dan eens met verven met rode biet 😉.
  • Organiseer 2 keer per jaar ruilfeestjes met je vrienden of familie. Kuis je kleerkast uit, stop in een zak wat je niet meer draagt. Ruil de kledingstukken met je vrienden. Fun verzekerd!
  • Pimp je kleren! Verkort en verleng je kleren (bijvoorbeeld door een lint onderaan je broekspijp te naaien ), versier met pareltjes of verknip je oude T-shirts tot hippe topjes.
  • Repareer je kleren zelf, ga naar een repair-atelier of breng je kapotte kleren binnen bij de kleermaker.
  • Vlekken of gaten kan je verbergen met een kledingpatch. Die kan je trouwens zelf maken met een oude jeansbroek die je met textielverf beschildert.

Laat vooral de creativiteit stromen!

Nog wat extra, handige tips

Ben je zelf niet zo handig of creatief? Vraag dan aan creatieve vrienden of famillie of ze jou willen helpen als cadeautje voor je verjaardag, in ruil voor een etentje of concert, etc.

Wil je er meer weten over fast fashion en de alternatieven die er zijn? Dan is het lezen van ‘Dit is een goede gids‘ zeker een aanrader. Ook op het platvorm van Cosh.Eco vind je allerlei tips over duurzame mode en kledingwinkels.