Duurzame & bewuste voornemens

Een nieuw begin, een wit blaadje, de gelegenheid om het anders aan te pakken… Het begin van een nieuw jaar is de ideale moment om te reflecteren over het afgelopen jaar en om duurzamen en bewuste voornemens te nemen voor het volgende. Mijn persoonlijk voornemen dit jaar: terug meer schrijven! 😊 Om goed te starten, deel ik daarom ‘4 duurzame & bewuste voornemens’ met jou, want een beetje inspiratie kan nooit kwaad.

voornemens

DIY: jouw nieuwe moto!

Maak vaker zelf iets, in plaats van het te kopen. Je krijgt er een super voldaan gevoel van en het is beter voor het milieu. Bovendien word je je bewust van alle handelingen die achter het productieproces zitten. Als je dit de volgende keer in de winkel koopt, zal je het product veel meer waarderen.

Hier zijn alvast een aantal voorbeelden van dingen die je zelf kunt maken (voor jezelf of voor iemand anders): een muts haken, een sjaal breien, een zelfgemaakt notitieboekje knutselen, huisgemaakte cosmetica maken (zeep, shampoo, deo, bruisballen, …), een flesje siroop of een pot gefermenteerde groenten bereiden, een doos overheerlijke koekjes bakken, een plantenhanger weven van macramé, …

De duurzame bucketlist

Deze corona-periode is niet de meest eenvoudige. Vele zaken zijn al moeten sluiten. Neem daarom het voornemen om vanaf nu minstens 1 keer per maand een nieuw adresje of product te ontdekken uit eigen streek. Zo ondersteun je de lokale economie en geniet je van een ontdekkingsreisje dicht bij huis.

Minder spullen en vaker opruimen

Dag in dag uit worden we omringd door massa’s spullen en rommel. Niet verwonderlijk dat we er moe van worden. Ben jij je bewust van hoeveel spullen je hebt? Gebruik jij alles wat je thuis hebt liggen? Of liggen vele spullen te slapen op zolder, in de vergeten lade of verlaten doos? Maak eens wat ruimte vrij om een grote opkuis doen. Dit zal jou mentaal rust brengen. Bovendien zorgen minder spullen voor minder kuis- en opruimwerk. Win-Win! Bij ons thuis staat er altijd een weggeef-bak met dingen die we niet meer gebruiken. Van zodra we iets tegenkomen dat niet meer bij ons past, gaat het erin. Zo voorkomen we dat we weer gaan verzamelen om te verzamelen. Ook ’s avonds geniet ik enorm van een kleine opruimbeurt. Het brengt rust na een drukke werkdag.

Het spontane gebaar

Door de hele corona-crisis zijn we onze spontaniteit soms uit het oog verloren. Probeer als het kan terug vaker iets spontaan te doen. Ik spreek dan zelfs niet over feesten en bijeenkomsten. Stuur bijvoorbeeld een spontaan kaartje of bos bloemen naar de persoon die je mist. Of maak je buren blij met een spontaan gekookte kom soep. Hopelijk kunnen we dit jaar wél vaak bij elkaar zitten. Organiseer dan eens een spontane ‘restjes-uit-de-frigo’ party. Laat iedereen iets meenemen uit de koelkast of voorraadkast. Verplaats de ‘ik moet nog naar de winkel’ stress door een ‘we zien wel hoe het loopt’ etentje.

 

Ziezo, hopelijk helpt dit jou om je lijstje af te maken. En als je nog inspiratie zoekt, dan weet je me wel te vinden in m’n hutje of op de socials ;-).

Liefs,
Maya