Ecologischer leven, hoe begin je eraan?

Heb je ook steeds meer drang om ecologischer te leven maar weet je niet hoe je eraan moet beginnen? Er is zoveel te lezen en te vinden over zero waste, plastiekvrij leven en duurzame voeding dat het soms moeilijk is om door de bomen het bos te blijven zien.

De allereerste tip ik wil meegeven is om vooral niet alles in één keer te willen veranderen. Je doet al heel veel door er bewust over na te denken en een stap te willen zetten naar een groener bestaan. Begin met de kleine, eenvoudige dingen eerst die jou het minste moeite kosten. Doe het met overtuiging en de rest komt vanzelf wel.

Hieronder volgen een aantal handige tips waar je alvast mee aan de slag kan gaan.

  • Probeer eens wat vaker met de fiets of met het openbaar te gaan. Ga wat dichterbij op vakantie en probeer het vliegen te vermijden.
  • Koop vaker bio of lokale groenten en fruit en stop herbruikbare groententastjes en winkeltassen in je fietszakken, handtas of rugzak.
  • Stap eens rond in huis en ga op zoek naar producten die bijna op of versleten zijn zoals een tandenborstel, tandpasta, shampoo, kuisproducten, … Hier bestaan een heleboel ecologische alternatieven voor.
  • Kijk eens in je vuilbak en ga op zoek naar afval dat vaak terugkomt. Heb je bijvoorbeeld veel petflesjes in je PMD-zak zitten? Dan is het ideale moment aangebroken om jezelf een drink- of thermosfles cadeau te doen (of uit de kast te halen en te gebruiken … ).
  • Wil je wat meer moeite doen en ook verpakkingsloos winkelen? Ga eens langs bij Robuust en breng jouw glazen potten mee. Begin al eens met rijst en pasta te kopen en ga om de twee à drie weken terug om je potten bij te vullen.

 

Geef jezelf de tijd om van kleine veranderingen gewoontes te maken en breid stap voor stap uit tot je een veel ecologischer huishouden creëert. Daag vrienden en famillie uit om mee te doen. Samen is toch zoveel leuker!

Anyways…

Ik geloof in jullie. Begin eraan. Stap voor stap. You can do this!

 

P.S.: Nog een tipje:

Zit je met vragen of wil je er meer over weten? Blijf De Groene Stadshut volgen of mail naar info@degroenestadshut.be. Je bent ook meer dan welkom om onze eco-inspirerende en creatieve workshops te volgen ;).