Een eco alternatief voor scheermesjes en tandenborstels

In bijna elke badkamer zijn ze te vinden: plastic wegwerpscheermesjes en tandenborstels. We gebruiken ze een paar maanden, een paar weken of misschien zelfs een paar dagen. En daarna?  Gewoon de vuilbak in. Maar helaas is plastiek niet zomaar iets dat je op de composthoop smijt en dat na een paar uurtjes al aan het rotten is.

België telt zo’n 11.358.357 inwoners die ongeveer om de 3 maanden een nieuwe tandenborstel gebruiken. Dat zijn 4 tandenborstels per inwoner die jaarlijks worden weggesmeten. Dat komt overeen met 45.433.428 borstels. Oei … Daar kunnen we op jaarbasis alleen al in België heel wat vrachtwagens mee vullen hé …

Gelukkig worden er steeds meer eco alternatieven op de markt gebracht. In een vorige post hadden we het al over wastefree tandpasta waardoor je geen plastiek tubes meer hoeft te kopen. Ook voor tandenborstels en scheermesjes kan het ecologischer.

Met metalen herbruikbare scheermesjes krijg je jarenlang en op’t gemakske al je haartjes weg door enkel en alleen maar af en toe het mesje zelf te veranderen. Het ‘gereedschap’ zelf blijft gewoon lekker z’n leventje leiden.

Voor tandenborstels bestaat er geen metalen, maar wel een houten alternatief. Heb je geen speciale tandenborstel nodig wegens gevoelige tanden ofzo? Koop jezelf dan vanaf nu een stijlvolle houten bamboe tandenborstel. Wanneer deze versleten is, kan je die in tegenstelling tot de plastieken borstel wél op de composthoop smijten. De bamboe tandenborstel is namelijk biologisch afbreekbaar. Joepie! Nóg een beetje minder afval 😊.

Nog een poetsende tip:

Geef jezelf tijd om te wennen aan een nieuwe soort tandenborstel of scheermesje. Als je al jarenlang hetzelfde gebruikt of doet, is het niet meer dan normaal dat je je er in het begin misschien niet heel goed bij voelt. Probeer een merk te vinden dat bij jou past. Wissel in het begin af tussen je oude en nieuwe badkameraccessoires zodat je eraan gewoon kan worden.