Lokale biogroenten, lekkerder en gezonder!

Wie ooit al vers geplukte biogroenten klaargemaakt heeft, zal bevestigen dat deze overheerlijk zijn. Bovendien hebben biogroenten een heel aantal voordelen voor mens en natuur. Er zitten om te beginnen geen pesticiden op die zeer schadelijk zijn voor alle insecten en de natuur. Het verstoort de hele ecologie en tast de biodiversiteit aan. In tegenstelling tot wat je zou denken zijn vele insekten (bv. lieveheersbeestjes) noodzakelijk om larven en eieren van andere insekten (bv. bladluizen) op te eten. Van biogroenten kan je de schil zonder zorgen opeten. Bovendien zitten er onder de schil van groenten en fruit de meeste voedingsstoffen en vitamines. Daarnaast zijn pesticiden zeer ongezond voor de arbeiders die hiermee moeten werken.

Naast het eten van biogroenten, is het ook belangrijk om te kijken waar de groenten vandaan komen en of ze min of meer seizoensgebonden zijn. Wanneer je bio-groenten koopt, zullen ze gegarandeerd gezonder zijn en beter smaken, maar als je bijvoorbeeld besjes koopt die in putteke winter gekweekt worden of dagelijks exotisch fruit in huis haalt, … tja … dan ziet het er op ecologisch vlak niet echt rooskleurig uit. Je mag niet vergeten dat verwarmde serres en kilometers lange transporten een enorme impact hebben op het milieu.

Voor lokale en bioproducten in Antwerpen kan je terecht bij verschillende winkels. Verder bestaat er ook het netwerk van ‘CSA-boerderijen‘ en ‘boeren en buren‘, die je de weg wijzen naar verschillende verkooppunten van lokale en biologische landbouwproducten in je buurt.

Zelf kozen we ervoor om ons aan te sluiten bij de Pluk en Snoeptuin in Zwijndrecht, waar we wekelijks naartoe gaan om onze biogroentjes rechtstreeks van het veld te plukken. Het is super ontspannend en we hebben nog geen dag geklaagd over de onzettend heerlijke groenten op ons bord!

 

Nog een groenig tipje:

Wanneer je je groenten in de supermarkt koop, vergeet dan niet om je herbruikbare groentenzakjes mee te nemen.

Zeg nee tegen pesticiden!