Maak je inbox Eco Proof

Internet, het is nogal een wereld. En het is niet zomaar een virtuele wereld die we niet goed kunnen vatten. Achter het internet schuilt een hele infrastructuur bestaande uit kabels, datacenters, servers en veel electriciteit. Wanneer we op’t gemakske wat e-mails versturen en google gebruiken, zorgen we zonder het te beseffen voor enorm veel CO2-uitstoot. 1 verstuurde e-mail zorgt voor de uitstoot van 10 kg CO2. En 80% van de e-mails worden nooit gelezen. Oeps. Niet zo’n fijn nieuws dus, vooral omdat de digitale vervuiling de laatste jaren lekker blijft toenemen.

Gelukkig brengt De Groene Stadshut raad! Hieronder sommen we een aantal dingen op die je thuis kan doen om je digitale vervuiling te verminderen.

E-mails uitkuisen

Doe je inbox eens open en scroll naar beneden. Wellicht staan er e-mails onderaan je lange lijst waarvan je heel gemakkelijk afscheid kunt nemen. Door 30 e-mails te verwijderen bespaar je evenveel als wanneer je een lamp 24u laat branden. E-mails verwijderen, zo gebeurd, zo gedaan. Waar wacht je nog op?

Nieuwsbrieven annuleren

Heb je ooit al proberen tellen hoeveel nieuwsbrieven je wekelijks in je digitaal postvakje krijgt? Oei … Ja … Het zijn er misschien toch meer dan je dacht. De meeste lees je waarschijnlijk ook niet. Schrijf je dus maar snel uit voor alle nieuwsbrieven die je niet nodig hebt en red niet alleen je binnenstromende inbox maar verminder ook de digitale vervuiling. Je kan je gemakkelijk uitschrijven door de mail van de nieuwsbrief te openen, helemaal naar beneden te scrollen en op de geniepig kleine lettertjes ‘uitschrijven’ te klikken. Of je kan de handige cleanfox-tool gebruiken. Dan gaat het nog sneller!

Opslaan op de harde schijf

Vermijd om teveel gegevens online op te slaan en probeer zoveel mogelijk om en de (externe) harde schijf te gebruiken.

Ecosia

Gebruik ‘Ecosia’ als zoekmachien i.p.v. google. Wanneer jij informatie opzoekt het op internet, zorgt Ecosia er ondertussen voor dat er wereldwijd bomen worden geplant. Fantastisch toch?

Let’s do this!

 

Nog een nuttige online tipje:

Verwijderde e-mails blijven meestal nog een hele tijd in je map met verwijderde items plakken. In je berichtopties kan je ervoor kiezen om de map Verwijderde Items leeg te maken wanneer je je afmeldt.