Minimalisme versus duurzaam leven

Ik wil dit artikel opdragen aan het minimalisme, omdat het mij zoveel inzichten en rust heeft gebracht. Over minimalisme en duurzaam leven wordt tegenowoordig veel over geschreven en gesproken. Maar wat is minimalisme nu precies? En wat is de link met ecologisch of duurzaam leven? Ik zet even op een rijtje wat het voor mij betekent, in de hoop dat ik jou ermee inspireer.

Een aantal definities

Om te beginnen geef ik graag de defenities van ‘ecologisch’, ‘duurzaam’ en ‘minimalisme’:

  • Ecologisch is iets waarbij er rekening wordt gehouden met het natuurlijk evenwicht.
  • Duurzaam leven is voorzien in de behoefte van de huidige generaties, zonder daarmee de behoefte voor toekomstige generaties in gevaar te brengen.
  • Mimimalistisch leven houdt in dat je enkel met het hoogstnoodzakelijke leeft (dit is voor iedereen anders)

Duurzaam leven, het begin

Enkele jaren geleden begon ik mij bewuster te worden van mijn ecologische voetafdruk, waardoor ik duurzamer begon te leven. Minder vlees eten was de eerste stap. Vervolgens begon ik ook de verpakkingsloze winkels en biowinkels te verkennen. Toen ik in mijn proces naar een ecologische levensstijl in aanraking kwam met minimalisme, veranderde er nog veel meer. Ik werd mij plots bewust dat we voortdurend omringd zijn met spullen die we nauwelijks gebruiken. Het creëert zoveel chaos en maakt ons hoofd onrustig. Bovendien lijkt onze koop- en consumeerdrang zoveel hoger als we meer spullen hebben. We zien door de bomen het bos niet niet meer en zijn steeds op zoek naar ‘meer’.  We zoeken naar balans en proberen dit te creëren door ons te omringen met nieuwe spullen. ‘Als ik dit in huis haal, dan zal het zoveel beter gaan.’

Opruimen met Marie Kondo

Op een dag namen Pablo en ik de beslissing om heel ons huis op te ruimen. Het kwam ook goed uit, want we gingen net verhuizen. Door heel ons huis volledig op te ruimen (tot de kleinste prullaria), hebben we moeten stilstaan bij elk voorwerp. Waarom hebben wij dit? Gebruiken wij dit nog? Bezorgt het mij een sprankel geluk? Heeft dit een meerwaarde in mijn leven?

Marie Kondo heeft mij enrom geholpen tijdens mijn opruimsessies en de zoektocht naar een minimalistische levensstijl. Het fijne is dat je haar technieken en filosofie helemaal kan aanpassen naar je eigen behoeften en levensstijl. Ik raad daarom zeker aan om haar boeken te lezen of de Netflix series te bekijken ter inspiratie.

Even stil staan

Als je het opruimproces helemaal door bent, heb je geen zin meer om zomaar dingen in huis te halen en impulsief te kopen. Dan sta je stil bij de dingen die je echt nodig hebt en doe je sneller onderzoek vooraleer je iets koopt. Verder heeft dit proces ons enorm geholpen met ‘alles op een rijtje te zetten’ en het vinden van duurzame producten die binnen onze ecologische levensstijl passen. Belangrijk om te weten is dat minimalistisch leven voor iedereen anders is. De ene wilt de extreme richting opgaan en leven met 30 spullen, maar voor de andere werkt een gezonde dosis decoratie heel stimulerend in inspirerend. Wat noodzakelijk is in jouw leven, bepaal je dus helemaal zelf.

Als je minimalistischer leeft, heb en koop je minder spullen waardoor dit op duurzaam vlak (en voor je portemonee!) sowieso een winner is. We staan er vaak niet bij stil, maar onze spullen zijn de grote vervuilers. Wanneer je je bewust wordt van het productieproces dat achter je spullen zit, besef je dat het een enorme impact heeft op het milieu (het boek ‘De verborgen impact‘ legt dit heel goed uit). Je helpt er niet alleen de planeet mee, maar vooral ook jezelf en je innerlijke rust. Het helpt bij de zoektocht naar een evenwichtig en bewust leven.

Geniet van het opruimen en de positieve effecten ervan!