Hoe gebruik je zeep- en shampoobars?

Ze bestaan in allerlei geuren en kleuren, zijn verslavend en gemakkelijk op te bergen. Bovendien zijn ze zuinig in gebruik, besparen ze bergen afval en water en zijn ze ideaal voor op reis. We hebben het natuurlijk over zeep-en shampoobars! Maar hoe gebruik je zeep- en shampoobars? Het is een veel gestelde vraag. De hippe blokjes zijn aan een opmars bezig. Bijna iedereen heeft er ondertussen al van gehoord. Toch durft niet iedereen de stap te nemen om deze duurzame en praktische must haves te integreren in de badkamer. Laten wij jou daarbij helpen!

Savonke shampoo

Hoe gebruik je een zeep- en shampoobars?

Als je weet hoe je een zeepbar gebruikt, dan zit je op de goede weg. Bij een zeepbar maak je je handen nat. Vervolgens wrijf je de blok zeep door je handen waardoor er een heerlijk schuimend laagje zeep ontstaat. Wrijf nu in je handen en spoel goed af. Met een shampoobar doe je eigenlijk hetzelfde maar dan met je haren. Kam je haren alvorens je de douche in springt. Dit zal helpen om knopen te voorkomen. Maak vervolgens je haren nat. In plaats van de shampoobar in je handen te wrijven, wrijf je deze over je haren. Masseer hierna de shampoo door je hoofdhuid en haren en spoel goed uit. Geef jezelf en je haar de tijd om te wennen aan je nieuwe routine. Wie verkocht is, grijpt daarna nooit meer terug naar een fles. De ene zeep of shampoo schuimt al wat beter dan de andere. Onze favorieten zijn die van Savonke (Ja hoor! Al zijn we ondertussen niet meer de eigenaars, we blijven fan!!). Je kan natuurlijk ook je eigen, heerlijk schuimende blokjes zeep en shampoo leren maken tijdens onze workshops ;).

Condtionerbars tegen droog haar

Heb je wat langer of droger haar? Gebruik dan zeker een conditionerbar om je haren te hydrateren. Het doel van de shampoobar is om je hoofdhuid te reinigen. Als je vaak je haren wast, kan dit ervoor zorgen dat je haren wat droger worden. De conditionerbar zal voorkomen dat je haar uitdroogt. Bovendien helpt conditioner om knopen uit te kammen. Bij het gebruiken van een conditionerbar doe je bijna net hetzelfde als met een zeep- of shampoobar. Na het wassen, knijp je het overtollig water uit je haren. Wrijf dan de bar over je haarlokken. Laat vervolgens een minuutje intrekken en spoel goed uit. Bij het aanbrengen van een conditionerbar komt er veel minder schuim vrij dan bij een shampoobar, maar dat is normaal. Als je na het gebruik van conditioner nog steeds last hebt van droog haar, dan raad ik je aan om arganolie op je haar te smeren of af en toe een haarmasker te maken met avocado-olie en/of kokosolie aan te brengen.

Hoe bewaar je een shampoo- of zeepbar en wat doe je met de laatste restjes?

Bewaar zeep- of shampoobars steeds in een zeepbakje of zeepzakje. Wanneer een vochtig blijft of in een plasje water ligt, wordt deze snel papperig. Dat vermijd je dus door het in een zakje te laten uitlekeen of op een bakje te leggen (met gaatjes of een rooster). De shampoobar bewaar je trouwens best niet in de douche, omdat je die veel minder gebruikt. Het voordeel van een zeepzakje ten opzichte van een bakje is dat je deze gemakkelijk ergens aan een haakje kan laten drogen. Daarnaast is het heel erg handig om de laatste stukjes shampoo of zeep volledig op te gebruiken. Wanneer een shampoobar bijvoorbeeld op z’n einde komt, brokkelt hij uit elkaar. Het is jammer om dit te moeten weggooien, want meestal kan je hier nog een paar keer je haar mee wassen. Door zeep of shampoo in een zakje te steken, houd je de stukjes bij elkaar en kan je de bar blijven gebruiken. Wrijf ermee over ja haren en lichaam, zodat het schuimend goedje door de gaatjes sijpelt.

De vele voordelen van zeep- en shampoobars

Waarom zou je in godsnaam overstappen op een blokje als de vloeibare variant het prima doet? Het eerste voordeel is dat je veel verpakking bespaart. Verder bestaat de inhoud van een fles shampoo, zeep of douchegel uit 90% water. Een bar is veel geconcentreerder waardoor een heleboel CO² gespaard blijft tijdens het transport. Een ander voordeel is dat je het gemakkelijk mee op reis neemt. Het lekt niet in je tas en kan mee in je handbagage. Het oogt daarnaast mooier dan een plastic fles en neemt veel minder plaats in, zowel in je koffer als in de badkamer. Verder gaat een  zeep- of shampoobar vaak 2 keer zo lang mee een fles.  Als je er  bovendien ééntje gebruikt met natuurlijke ingrediënten, zal je merken dat dit véél zachter is voor je (hoofd)huid en haar. Huidproblemen zoals eczema, roos en stroef haar maken dan plaats voor stralende lokken en een gezonde huid.

 

Waar wacht je nog op? Spring de douche in en test het uit ;-)!

Pas op! Als je deze kant op gaat, keer je niet gemakkelijk terug…