Heb je wel eens gehoord van aromatherapie? Het is een natuurlijke therapie die onder andere gebruik maakt van essentiële of etherische oliën om de gezondheid en het welzijn te bevorderen. Aromatische producten worden gemaakt van planten en kruiden en hebben elk hun eigen unieke eigenschappen.
In dit artikel gaan we dieper in op aromatherapie en hoe het jouw leven kan transformeren. We bespreken de definitie van aromatherapie, het verschil tussen essentiële olie en etherische olie, populaire essentiële oliën en de gezondheidsvoordelen van aromatherapie. Daarnaast willen we het ook het belang benadrukken van professionele begeleiding bij het gebruik van essentiële oliën. Tot slot beantwoorden we voor jou de meest gestelde vragen over aromatherapie.
Lees verder en ontdek hoe aromatherapie jouw leven kan veranderen!
Wat is aromatherapie?
Veel mensen stellen zich de vraag: “Wat is aromatherapie, wat doet aromatherapie voor je en is aromatherapie gezond?” Aromatherapie is een holistische benadering van gezondheid en welzijn die gebruik maakt van de genezende eigenschappen uit planten. Het doel is om het natuurlijke genezingsproces van het lichaam te ondersteunen en te bevorderen, evenals het verminderen van stress en het verbeteren van het algehele welzijn van het lichaam. Verder is er aandacht voor de oorzaak van ziekten en ongemakken en wordt er niet enkel gewerkt aan het bestrijden van de symptomen ervan. Je weet misschien dat er bij aromatherapie lavendel olie gebruikt wordt om de zenuwen te kalmeren en beter te slapen waardoor je minder snel ziek wordt. Zo zijn er tal van therapeutische oliën die allemaal op een verschillende manier toegepast worden om de gezondheid te verbeteren.
Wat is de definitie van aromatherapie?
Aromatherapie bestaat uit etherische en essentiële oliën, plantaardige oliën en bloemenwaters of hydrolaten die op verschillende manieren gebruikt worden om het zelf genezend vermogen van het lichaam te bevorderen. Een gekende manier om aromatherapie in te zetten is door een aromatherapie massage te geven. De aromatische oliën wordt dan opgenomen door de huid. Ze kunnen ook worden toegevoegd aan baden, crèmes of zalven en in specifieke gevallen worden ze ingenomen via de mond (oraal gebruik). Een andere manier is opname via de neus door inhalatie via een aromatherapie verstuiver of aroma diffuser. Aromatherapie kan zowel fysiek, mentaal, emotioneel als energetisch helpen.
Wat is het verschil tussen essentiële en etherische olie?
Essentiële oliën worden weleens verward met etherische oliën. Hoewel beide termen vaak door elkaar gebruikt worden, is er een verschil. Etherische oliën zijn net zoals essentiële oliën afgeleid uit planten, maar ze worden op een andere manier geproduceerd. Etherische oliën worden onder andere verkregen door stoomdistillatie terwijl essentiële olie ontstaat door persing. Citroenolie is bijvoorbeeld een essentiële olie omdat de olie uit de schil geperst wordt. Lavendelolie daarentegen verkrijgt men door de bloemen te destilleren waardoor je dus een etherische olie hebt.
Wat zijn plantaardige oliën?
Plantaardige oliën worden geperst uit zaden, noten en vruchten. Denk bijvoorbeeld aan kokos-, amandel- of olijfolie. In tegenstelling tot etherische en essentiële oliën hebben plantaardige oliën meestal geen sterke geur en zijn ze veel minder geconcentreerd. Ze worden vaak gebruikt als drager voor essentiële en etherische olie om ze te verdunnen.
Wat zijn hydrolaten of bloemenwaters?
Hydrolaten zijn een restproduct van het distillatieproces van etherische olie. Bij distillatie wordt waterdamp door het plantenmateriaal geleid waardoor aromatische oliën vrijkomen. Naast de etherische olie ontstaat ook een hydrolaat. Een hydrolaat is de waterdamp die na het distillatieproces een aantal geneeskrachtige eigenschappen van het plantenmateriaal bezit. Een hydrolaat bevat ook steeds een heel klein percentage etherische olie. Hydrolaten zijn veel minder geconcentreerd dat etherische olie, maar zijn daarom niet minder efficiënt. Voor gevoelige mensen en kleine kinderen kunnen hydrolaten een goede optie omdat ze veiliger en zachter zijn in gebruik.
Bloemenwaters zijn hetzelfde als hydrolaten. De term bloemenwater is echter een verwarrende term omdat niet alleen bloemen gedestilleerd worden. Om een hydrolaat of bloemenwater van eucalyptus te maken bijvoorbeeld, worden de bladeren van de eucalyptusboom gebruikt.
Hoe werkt aromatherapie?
Wanneer we essentiële oliën inhaleren of op onze huid aanbrengen, worden ze opgenomen in ons lichaam en beïnvloeden ze ons op verschillende manieren. De piepkleine moleculen van de oliën kunnen door de huid en de luchtwegen in de bloedbaan worden opgenomen. Eenmaal in de bloedbaan hebben deze moleculen verschillende effecten op ons lichaam. In het algemeen heeft aromatherapie uitstekende antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen. Aroma therapie wordt daarnaast vaak ingezet om tal van huidaandoeningen zoals eczeem, acné en psoriasis te verhelpen en bestrijden.
Elke olie heeft zijn eigen unieke chemische samenstelling en werking. Zo werkt bijvoorbeeld aromatherapie met lavendel rustgevend en spierontspannend. De geur van pepermuntolie of rozemarijn is daarentegen vooral verfrissend en bevordert de concentratie. Afhankelijk van het doel en de olie kan een bepaalde methode effectiever zijn dan de andere. Denk aan massage, inhalatie, puur gebruik, gebruik van kompressen, baden, zalven, verstuiven, etc.
Populaire essentiële oliën
Er zijn talloze essentiële oliën beschikbaar, elk met hun eigen unieke geur en therapeutische eigenschappen. Hieronder hebben we een aantal populaire essentiële oliën op een rijtje gezet:
- Lavendelolie: kalmerende eigenschappen, kan helpen bij slapeloosheid, angst en spierpijn veroorzaakt door stress
- Pepermuntolie: verkoelende en verfrissende eigenschappen en kan helpen bij hoofdpijn en misselijkheid
- Tea tree olie: bekend om zijn antibacteriële en antiseptische eigenschappen en kan helpen bij acne en huidinfecties
- Eucalyptusolie: heeft verlichtende eigenschappen voor de luchtwegen en wordt vaak ingezet bij verkoudheid en griep
- Citroenolie: bekend om zijn opwekkende en verfrissende eigenschappen en wordt gebruikt om geurtjes te bestrijden of om energie te reinigen
Het is belangrijk om te onthouden dat je essentiële oliën op de juiste manier moet gebruiken om de gewenste resultaten te bereiken. Raadpleeg altijd een aromatherapeut voordat je essentiële oliën gebruikt.
Gezondheidsvoordelen van aromatherapie
Naast het feit dat aromatherapie kan helpen bij het verminderen van stress en angst, zijn er nog andere gezondheidsvoordelen die geassocieerd worden met het gebruik van essentiële oliën. Hieronder bespreken we een aantal van deze voordelen:
- Verbetering van de slaapkwaliteit: Essentiële oliën zoals lavendel en roomse kamille staan bekend om hun kalmerende werking en kunnen helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust.
- Verlichting van pijn: Sommige essentiële oliën hebben pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen, zoals pepermuntolie en eucalyptusolie. Verschillende oliën worden ingezet bij het verlichten van spierpijn, hoofdpijn en menstruatiekrampen.
- Verbetering van de spijsvertering: Pepermunt- en gemberolie helpen bij het verlichten van maagklachten en misselijkheid.
- Versterking van het immuunsysteem: Essentiële oliën zoals tea tree, ravintsara en oregano staan bekend om hun antibacteriële en antivirale eigenschappen. Ze kunnen helpen bij het versterken van het immuunsysteem en het voorkomen van ziektes.
Hoewel het gebruik van aromatherapie vele voordelen heeft, is het belangrijk om te onthouden dat het geen vervanging is voor professionele medische zorg. Raadpleeg altijd een arts voordat je essentiële oliën gebruikt om eventuele risico’s te bespreken, vooral als je medicatie gebruikt, zwanger bent of een gezondheidsaandoening hebt. Sommige oliën kunnen huidirritatie veroorzaken (kaneelolie of citroenolie) of zijn niet veilig om in te nemen (salie). Daarom is het altijd aanbevolen om professionele begeleiding te zoeken voordat je etherische of essentiële oliën gebruikt.
Transformeer je leven met de kracht van aromatherapie
Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om de effectiviteit van aromatherapie aan te tonen, zijn er reeds veelbelovende resultaten en gebruiken veel mensen aromatherapie als natuurlijk alternatief voor traditionele geneeskunde.
Het is belangrijk om te onthouden dat essentiële oliën krachtige stoffen zijn en dat het gebruik ervan begeleiding van een professionele aromatherapeut vereist. Zij kunnen je helpen om de juiste oliën en toepassingsmethode te kiezen zodat je ze op een veilige en effectieve manier gebruikt.
Als je op zoek bent naar een natuurlijke manier om je gezondheid en welzijn te ondersteunen, overweeg dan eens om aromatherapie te proberen.
Wil je meer weten over aromatherapie? Volg een workshop aromatherapie voor beginners.
FAQ’s over aromatherapie en aromatherapie olie
1. Wat is aromatherapie?
Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze die gebruik maakt van essentiële oliën, plantaardige oliën en hydrolaten om het welzijn van het lichaam en de geest te bevorderen.
2. Is aromatherapie bewezen?
Hoewel er nog geen volledig wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van aromatherapie, zijn er wel veel studies die positieve resultaten laten zien bij het verminderen van bijvoorbeeld huidaandoeningen, stress, angst en depressie.
3. Wat is het verschil tussen essentiële olie en etherische olie?
Er is een verschil tussen de manier waarop ze geproduceerd worden. Beide termen worden vaak door elkaar gebruikt. Etherische en essentiële oliën worden op dezelfde manier gebruikt. Het zijn vluchtige oliën die worden gewonnen uit planten en kruiden. De werking van etherische of essentiële olie hangt af van het soort plant en het plantendeel dat gebruikt wordt om de olie mee te maken.
4. Is aromatherapie veilig?
Over het algemeen is aromatherapie veilig wanneer je het op de juiste manier toegepast. Gebruik aromatherapie nooit inwendig zonder dat je eerst professionele begeleiding raadpleegt. Het is belangrijk om te weten dat sommige essentiële oliën schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid wanneer ze niet correct gebruikt worden.
5. Kan aromatherapie helpen bij lichamelijke klachten?
Er zijn bepaalde essentiële oliën die kunnen helpen bij het verminderen van lichamelijke klachten zoals pijn en ontstekingen. Aromatherapie is echter geen vervanging voor een medische behandeling.
6. Kan ik zelf essentiële oliën mengen?
Hoewel het mogelijk is om zelf essentiële oliën te mengen, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en de juiste dosering te gebruiken. Het is aan te raden om professionele begeleiding te zoeken bij het maken van je eigen oliemengsels. Sommige oliën kan je puur gebruiken, terwijl andere oliën gemakkelijk huidirritaties veroorzaken. De oliën zijn namelijk zeer geconcentreerd. Let op met het denken dat een druppel meer of minder geen kwaad kan.
7. Welke essentiële olie is het beste voor ontspanning of bij stress en angst?
Er zijn veel oliën die ontspannend werken in aromatische massages of in verstuivers om een rustgevende sfeer te creëren. Lavendelolie is waarschijnlijk de meest gebruikte en meest gekende olie. Andere oliën die ontspannend werken zijn bijvoorbeeld roos, bergamot, zoete appelsien, mandarijn en basilicum.
8. Kan aromatherapie helpen bij slaapproblemen?
Sommige essentiële oliën, zoals echte lavendel en roomse kamille bevorderen een goede nachtrust. Het is daarnaast belangrijk om te weten dat slaapproblemen vaak een achterliggende oorzaak hebben.
9. Hoe kan ik aromatherapie toepassen in mijn dagelijks leven?
Er zijn verschillende manieren om aromatherapie toe te passen in je dagelijks leven, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en behoeften. Je kunt bijvoorbeeld een aroma diffuser of verstuiver gebruiken om de geur van essentiële olie in de lucht te verspreiden of een paar druppels essentiële olie toevoegen aan je badwater. Een andere optie is om een aromatherapie massage te boeken waarbij de therapeut essenti