Steeds meer mensen stappen over op shampoo bars als alternatief voor vloeibare shampoo. Deze trend is beter voor het milieu Ć©n voor je haar. Een shampoo bar gaat niet alleen langer mee maar bevat meestal veel minder conserveringsmiddelen en sulfaten. Dat maakt dat het veel zachter is voor je haar en hoofdhuid. Ondertussen zijn de meeste mensen bekend met het concept van een shampoobar. Toch hebben veel mensen vragen. ‘Hoe gebruik je een shampoo bar?‘ en ‘Hoe vaak moet je een shampoo bar gebruiken?’. We helpen jou in deze blogpost op weg naar het vinden van een eigen haarroutine die bij jouw haartype en persoonlijke voorkeur past.
Hoe vaak gebruik je een shampoobar?
Shampoo bars zijn de laatste tijd steeds populairder geworden. Dit is niet alleen omdat ze duurzamer zijn dan vloeibare shampoos, maar ook omdat ze veel voordelen bieden voor je haar. Een veel gestelde vraag is echter: hoe vaak moet je een shampoo bar gebruiken?
Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat de gebruiksfrequentie van een shampoobar afhangt van verschillende factoren zoals het type haar en de individuele haarroutine. Moet je een shampoobar elke dag gebruiken? Het antwoord is nee. Over het algemeen wordt aanbevolen om je haar niet dagelijks te wassen met een shampoo bar omdat dit kan leiden tot uitdroging van de hoofdhuid en het haar.
Voor mensen met normaal tot droog haar wordt meestal aangeraden om hun haar niet vaker dan om de 2 Ć 3 dagen te wassen met een shampoo bar. Mensen met heel vettig haar kunnen er echter nood aan hebben om hun haar om de dag of zelfs dagelijks te wassen. Was je haar vooral niet als het niet nodig is. Zo vermijd je dat je hoofdhuid uitdroogt en dat de talgproductie uit balans geraakt. Naast de hoofdhuid kan ook het haar zelf uitdrogen. Dat is vooral voor mensen met krullend haar het geval omdat zij van nature uit droog haar hebben. Je kan dan na het wassen wat argan-, olijf- of sesamolie op je haar doen. Vermijd uiteraard om de olie op je hoofdhuid te smeren zodat het niet opnieuw vettig wordt, maar smeer het vooral uit op je haarpunten.
Geconcentreerde bars
Het is ook belangrijk om te onthouden dat shampoo bars geconcentreerder zijn dan vloeibare shampoo en dat je maar een kleine hoeveelheid nodig hebt om je haar grondig te reinigen. Vloeibare shampoo bestaat voor 90% uit water terwijl shampoobars weinig of geen water bevatten. Probeer daarom niet te veel shampoo te gebruiken wanneer je je haar wast met een shampoobar.
Shampoo bar met natuurlijke ingrediƫnten
Een tip om dagelijks gebruik van shampoo bars mogelijk te maken, is om een mildere shampoobar te kiezen die speciaal is ontworpen voor dagelijks gebruik en die geen agressieve ingrediƫnten bevat. Ga vooral op zoek naar een shampoobar met natuurlijke ingrediƫnten. Deze zijn meestal veel zachter van aard dan de conventionele varianten.
Houdbaarheid van shampoo bars
EĆ©n van de voordelen van shampoo bars is dat ze over het algemeen langer meegaan dan vloeibare shampoo. Maar hoelang gaat een shampoo bar precies mee en hoe kun je de houdbaarheid ervan verlengen?
Een shampoo bar gaat gemiddeld tussen de 60 en 80 wasbeurten mee. Dit is echter afhankelijk van de gebruiksfrequentie, je haartype en de grootte van de bar. Het is dus niet zo gemakkelijk om in te schatten hoe lang een shampoo bar meegaat. Als leidraad kan je onthouden dat het ongeveer 2 keer zo lang meegaat als vloeibare shampoo.
Droog bewaren
Om de houdbaarheid van je shampoo bar te verlengen is het belangrijk om het na elke wasbeurt droog te bewaren. Wanneer een shampoobar te lang vochtig blijft kan het sneller oplossen en sneller schimmels aantrekken waardoor het bederft. Het is daarom aan te raden om een zeepbakje te gebruiken met openingen aan de onderkant zodat het water kan weglopen en de bar goed kan drogen. Je kan het eventueel ook op een droog washandje leggen.
Bewaren in een zeepzakje
Wanneer je shampoobar bijna op is, zal je merken dat hij uiteen valt. Het is dan onhandig om de aparte stukjes over je haren te wrijven. Ze blijven dan in je haar kleven of het is moeilijk om er nog shampoo uit te krijgen. Daarom is het goed om de restjes shampoo in een zeepzakje te doen. Zo blijven de stukjes shampoo bij elkaar en kan je met het zeepzakje over je haren wrijven om de laatste resten shampoo op te gebruiken. Meestal kan je met de laatste stukjes nog een paar wasbeurten verder. Als je geen zeepzakje hebt, kan je de stukjes shampoo in een versleten zakdoek of stukje stof wikkelen. Oude stof is dunner waardoor de shampoo gemakkelijk door de stofgaren sijpelt.
De geur van shampoo bars behouden
Mocht je merken dat jouw shampoo bar er echt anders uit begint te zien of zelf begint te stinken, dan is het tijd om de bar weg te gooien en een nieuwe te gebruiken. Als je hem vaak gebruikt en tussen 2 wasbeurten laat uitlekken en uitdrogen zal dit je waarschijnlijk nooit overkomen.
Wanneer je een shampoobar koopt en hem niet meteen kunt gebruiken, is het best om hem in een afgesloten doosje te bewaren zodat de geur behouden blijft. Anders kan het zijn dat hij na een paar maanden helemaal niet meer ruikt. Op zich kan dat geen kwaad. Een shampoo bar is een product dat gemaakt is op oliebasis waardoor het niet zo snel bederft. Je kan hem meestal nog veel langer gebruiken dan dat de vervaldatum aangeeft.
Algemene tips voor het gebruik van shampoo bars
Nu je meer weet over hoe vaak je een shampoobar gebruikt en over de houdbaarheid ervan, geef ik graag nog enkele algemene tips mee die nuttig kunnen zijn.
- Spoel je haar grondig uit na het wassen met een shampoo bar om te voorkomen dat resten achterblijven.
- Probeer verschillende shampoo bars uit om te zien welke het beste werkt voor jouw haartype en voorkeur. Er zijn bijvoorbeeld shampoobars die heel goed schuimen en andere die weinig of niet schuimen.
- Overweeg om een conditioner bar of haarolie te gebruiken na het wassen met een shampoo bar om je haar extra te verzorgen.
Enkele FAQ’s over shampoobars
Om af te sluiten overlopen we nog een aantal veel gestelde vragen.
Zijn shampoo bars beter voor het milieu dan vloeibare shampoos?
Ja, shampoo bars zijn over het algemeen beter voor het milieu dan vloeibare shampoos.
Kan ik mijn eigen shampoo bar maken?
Ja, je kunt je eigen shampoo bar maken. Er zijn tal van recepten online te vinden om zelf shampoo bars te maken. Je kan ook een workshop volgen om shampoobars te maken. Het voordeel van zelfgemaakte shampoo bars is dat je precies weet welke ingrediƫnten erin zitten en je dus kunt kiezen voor natuurlijke en milieuvriendelijke ingrediƫnten.
Kan ik conditioner gebruiken met een shampoo bar?
Ja, je kunt conditioner gebruiken in combinatie met een shampoo bar. Je kan kiezen voor een vloeibare conditioner of een conditioner bars Smeer conditioner nooit op je hoofdhuid om te vermijden dat je haar weer vet wordt maar smeer conditioner uit op je haarlengte en haarpunten.
Kan ik shampoo bars bewaren in de douche?
Ja, je kunt shampoo bars bewaren in de douche, maar zoals ik zal zei is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de shampoo bar na gebruik goed kan drogen.
Ziezo. Ik hoop dat ik je hiermee een heel eind op weg heb geholpen en dat je net zoals ik het plezier vindt om je haar vanaf nu met shampoo bars te wassen.