Recycleren, goed of slecht?

Recycleren is fantastisch! En hoe meer je recycleert, hoe beter voor het milieu.

Of ten minste, dat dacht je toch voor het lezen van deze post.

We gaan jouw idee over recyclage helaas een beetje moeten ontsieren. Hoewel recycleren veel positieve aspecten heeft, zijn er ook veel teleurstellende eigenschappen waar nauwelijks over gepraat wordt.

Om te beginnen is het belangrijk om te beseffen dat recyclage slechts een minimale oplossing biedt voor afval. In de eerste plaats is het best om afval zo veel mogelijk te weigeren. Houd in je achterhoofd dat er nog steeds een heel productieproces achter het recycleren zelf en het maken van verpakking zit. Bovendien wordt slechts een deel van het recycleerbare materiaal effectief gerecycleerd. Dit komt omdat veel plastic afval zoals bijvoorbeeld petflessen niet altijd herkend worden door de sorteermachines als ze bijvoorbeeld in elkaar zijn gedrukt. Er is daarnaast zoveel afval te recycleren dat een deel ervan in armere landen zoals Turkije, Thailand en Indonesië wordt gedropt (waardoor lokale ‘afvalrapers’ hun job verliezen omdat ze hun afval niet meer verkocht krijgen). Een ander nadeel is dat gerecycleerd plastiek helaas nog steeds duurder is dan plastiek dat rechtstreeks van aardolie gemaakt wordt.

En of het nu te recycleren valt of niet, je zit sowieso nog met de microplastics die vrijkomen in onze drank en ons voedsel door plastiek verpakkingen. Het aantal vervuilde stranden blijft toenemen, onder andere door nonchalant gedrag van passanten. Daarnaast is de plastic soup in de oceaan ondertussen al zo groot als België, Nederland en Frankrijk tezamen. Er komt zowat 1 vrachtwagen plastic per minuut in de zee terecht… Hoogtijd dus om er iets aan te doen!

Wat je kan doen om je afval te verminderen?

  • Probeer zoveel mogelijk verpakkingsvrij te winkelen door je eigen groentenzakjes, boodschappentassen en drinkwaterflesjes mee te brengen.
  • Hergebruik de dingen alvorens ze weg te gooien.
  • Sorteer je afval (anders kan het helemaal niet gerecycleerd worden).
  • Gooi je PMD-afval thuis in de vuilbak in plaats van het in een openbare restafvalzak te smijten.
  • Laat geen afval achter wanneer je er op uit bent.
  • Druk je flesjes PMD plat in de lengte in plaats van in de breedte. Gooi ook geen halfvolle flesjes in de PMD-zak. Zo verlaag je het risico dat jouw afval niet als PMD-afval herkend wordt door de ‘sorteerrobots’.
Succes!
Nog een recyclerende tip:

Kijk naar de VRT-reportage ‘Hoera, recyclage!’ en kom alles te weten over het recyclageproces van PMD in België.