0,00€

Geen producten in de winkelwagen.

info@degroenestadshut.be

0,00€

Geen producten in de winkelwagen.

HomeGezondheid en welzijnReceptenZelf havermelk maken, eenvoudig en gezond!

Zelf havermelk maken, eenvoudig en gezond!

Je had er misschien nooit bij stilgestaan, maar zelf havermelk maken is echt super eenvoudig! Havermelk is net zoals sojamelk of rijstmelk volledig plantaardig. Met ons gemakkelijke recept kan je thuis meteen aan de slag!

De voordelen van havermelk

Havermelk is niet alleen lekker. Er zijn namelijk vele voordelen verbonden aan het drinken van havermelk. Het helpt onder andere om beter te verteren en het verlaagt jouw ecologische voetafdruk. Ik geef jou graag enkele voordelen op een rijtje:

  1. goed voor jouw gezondheid
    Havermelk bevat, in tegenstelling tot echte melk, geen cholesterol en heeft een heel laag vetgehalte. Bovendien kan het jouw dikke darm ondersteunen bij een slechte vertering. Wist je trouwens dat havermelk hiernaast ook kalmerend en zenuwversterkend is?
  2. beter voor het milieu
    Het produceren van plantaardige melk verbruikt véél minder water en energie dan het produceren van dierlijke melk. Je hoeft geen dieren te voederen. Daarnaast worden dieren die melk produceren vaak zeer slecht behandeld en moeten ze veel meer melk produceren dan dat ze aankunnen. Laten we dus toch maar wat afwisselen met een lekker en duurzaam alternatief.
  3. lactosevrij
    Havermelk is volledig plantaardig waardoor het een ideeal alternatief is voor als je lactose-intolerant bent en als je een veganistisch dieet volgt.

En als je het zelf maakt, heb je daarbovenop het voordeel dat het goedkoper is dan wanneer je de kant-en-klare versie koopt!

Dit heb je nodig

Onderstaande ingrediënten zijn goed voor 2 liter havermelk:

  • 1 glas havervlokken
  • kraantjeswater
  • een snuifje zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 soeplepel agave- of ahornsiroop (of honing)

Zo ga je te werk:

  1. Laat de havervlokken 4 uur weken in een kommetje water. Zorg ervoor dat ze helemaal onder water staan.
  2. Giet het water weg. Gebruik hier een zeefje voor.
  3. Doe de havervlokken in een kookpot op het vuur en voeg er 2 liter water aan toe. Mix de havervlokken lichtjes. Laat dit nu 5 minuten koken op een laag vuur.
  4. Breng tijdens het koken de ‘melk’ op smaak door de vanillesuiker, kaneel , een snuifje zout en agavesiroop toe te voegen.
  5. Giet de melk in een fles of kom. Gebruik hiervoor opnieuw het zeefje of een kaasdoek. Je kan ook een trechtertje gebruiken om de melk gemakkelijk over te gieten. Dit is vooral handig wanneer je de havermelk bij de koffie drinkt. Het zeven is niet noodzakelijk als je de havermelk gebruikt om mee te koken.

Smakelijk!

Liefs,

Maya van De Groene Stadshut

P.S. Nog een melkachtige tip:

Als je de melk wilt gebruiken tijdens het kookproces (bv. bij het maken van puree of als melkbasis voor het maken van pannenkoeken), dan hoef je er niet persé suiker en kaneel aan toe te voegen. Wanneer je de havermelk zeeft, kan je de overblijvende havervlokkenpap gebruiken bij het bereiden van energybars.

Online workshop Shampoobars maken

Leer zelf shampoobars maken met deze online workshop en geniet van heerlijk schuimende shampoo op basis van natuurlijke ingrediënten.
12,00 incl. btw

Online workshop Groenten fermenteren

Leer groenten fermenteren met deze online workshop. Ontdek de eeuwenoude bewaartechniek en geniet van heerlijke, gezonde gefermenteerde groenten.
25,00 incl. btw

Online workshop Zeep maken voor beginners

Bekijk deze online workshop waar en wanneer je wilt. Je leert in deze laagdrempelige workshop om zeep te maken volgens de traditionele methode. We gaan aan de slag met plantaardige olie.
25,00 incl. btw

Volg ons