Maak je eigen energybars

Ik was al een tijdje op zoek naar een eenvoudig recept voor een zoet tussendoortje dat veel energie geeft. Toen ik op dit recept stootte, probeerde ik het meteen uit. Het is super lekker, gemakkelijk en je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig. De dadels kan je veranderen door een ander soort gedroogd fruit. In plaast van pindakaas gebruikte ik pasta van zonnebloempitten. Als je liefst geen honing eet, kan je dit veranderen door agavesiroop bijvoorbeeld. Wat wacht je nog op? Maak je eigen energybars, want ze zijn absoluut héérlijk en snel klaar te maken. De ingrediënten zijn verkrijgbaar in de verpakkingsloze winkel (in Antwerpen kan je bijvoorbeeld terecht bij The Barn of in Robuust). Het recept kan je kan het volledig aanpassen aan je eigen voorkeuren.

Wat je nodig hebt:

  • 200 g dadels of ander gedroogd fruit
  • 150 havermoutvlokken
  • een half glas water
  • 2 eetlepels honing of siroop
  • 2 eetlepels pindakaas
  • een handjevol noten, zaden (sesamzaad), pitten (pompoenpitten, zonnebloempitten), …

Zo ga je te werk:

Hak de dadels in kleine stukken en doe ze in een kom, samen met de havermoutvlokken en het noten-/zadenmengsel. Laat de honing, samen met de pindakaas en het water smelten in een pannetje tot het een homogeen mengsel wordt. Voeg dit toe aan de dadels en havermout en meng alles goed door elkaar tot alles goed aan elkaar kleeft. Soms kan het helpen om wat extra water toe te voegen.

Tot slot druk je het hele mengsel goed aan in een diep bord of schaal en stop je het in de koelkast. Na een paar uur, zal je merken dat het mengsel verhard is. Snijd het in stukken en geniet ervan!

Nog wat energievolle tips:
  • Als je noten te groot zijn, hak ze dan eerst fijn alvorens je ze in het mengsel doet. Je kan ook de havermoutvlokken door de blender halen.
  • Wie wil, kan een laagje chocoladesaus over de energybars heen gieten.
  • De energybars kan je invriezen om ze langer te bewaren. In de zomer is het zalig om een bevroren energybar te eten als ijsje.