0,00€

Geen producten in de winkelwagen.

info@degroenestadshut.be

0,00€

Geen producten in de winkelwagen.

HomePersonal storiesHoe mediteren mijn leven veranderde

Hoe mediteren mijn leven veranderde

In 2019 veranderde mijn leven. Ik investeerde in een cadeau voor mezelf: een cursus transcendente meditatie. Ik zal mijn hele leven dankbaar blijven voor de deur die deze cursus geopend heeft. Mediteren heeft ervoor gezorgd dat ik me minder angstig voel dan ooit tevoren, dat ik minder last heb van stress en dat ik de bijzondere connectie met mijn lichaam en ziel heb terug gevonden. Ik deel graag mijn persoonlijk verhaal met jou.

Er moest iets gebeuren

Voordat ik leerde mediteren kreeg ik het steeds moeilijker om overeind te blijven. Ik voelde me niet goed in deze wereld vol veranderingen en waar iedereen voortdurend opgestoken wordt om angstig in het leven te staan. Als hoog sensitief persoon voelde ik die angst (angst voor klimaatverandering, angst voor extreem rechts, angst voor oorlogen,…) zo hard binnen komen dat het mijn leven beïnvloedde. Ik was voortdurend overprikkeld door emoties van alles en iedereen rondom mij, kreeg stress bij de minste verandering en voelde me beangstigd door alles wat er zich in de wereld afspeelde. Aan een burn-out zat ik niet, maar ik voelde me moe, onzeker, vaak slecht gezind en zat opgezadeld met een berg emotionele bagage waar ik niets mee kon.

De osteopaat waar ik toen langsging stelde me voor om ademtherapie te starten of om te mediteren. Meditatie had me nooit echt aangetrokken omdat ik heel extravert ben. Ik was ervan overtuigd dat veel praten, nieuwe mensen leren kennen en veel sporten me veel energie gaven. Hierdoor stond ik dus nogal sceptisch tegenover meditatie en stil zitten. Desondanks ging ik naar een infosessie over transcendente meditatie, want ik voelde dat ik op de pauzeknop moest drukken. Mijn lichaam en geest hadden hulp nodig.

Ik schreef me in

Tijdens de infosessie kreeg ik meer info over transcendente meditatie. Ik wist na een paar minuten al  dat ik ervoor wild gaan. Het zou een kostelijk cadeau zijn voor mezelf, maar ééntje waar ik heel bewust voor koos met de overtuiging dat het me zou helpen. Ik schreef me in!

Wat is transcendente meditatie?

Transcendentie meditatie is een eenvoudige vorm van mediteren. Het enige nadeel is dat je het niet zomaar aangeleerd krijgt via een filmpje of boek. Je moet ervoor ingeleid worden door een opgeleide transcendente meditatieleerkracht. Het is een vorm van mediteren waar je geest transcendeert naar je onderbewustzijn. Je krijgt een persoonlijk mantra (een soort klank) die je in stilte opzegt wanneer je mediteert. Het is bij dit soort meditatie niet de bedoeling dat je je op iets concentreert of je gedachten onder controle krijgt. Dat maakt deze vorm van mediteren zo haalbaar en laagdrempelig. Iedereen kan het zonder problemen aanleren. Tijdens het mediteren komt jouw lichaam in een toestand van diepe rust terecht waardoor stress en trauma’s beetje bij beetje los komen. Ikzelf ben ontzettende fan van dit soort mediteren omdat het heel krachtig en tegelijk éénvoudig toe te passen is. Ik pas deze meditatievorm dagelijks toe, al experimenteer ik ondertussen ook met andere vormen van meditatie zoals ademhalingsmeditatie en chakrameditatie.

Eerste ontmoeting met meditatie

Ik werd uitgenodigd voor een allereerste ceremonie waarvoor ik bloemen en een witte zakdoek meebracht. Het ceremoniële gebeuren voelde wat onwennig aan. Mijn leraar stelde een aantal vragen, deed vervolgens een gebed en gaf me daarna mijn persoonlijke mantra die ik in stilte moest opzeggen. Wat er toen gebeurde, zal ik nooit meer vergeten. In een mum van tijd werd ik meegezogen in een meditatieve staat en voelde een golf van rust over me heen komen, een soort rust die ik het nooit eerder had gevoeld. Ik voelde de spanning uit mijn nek en schouders vloeien.

Een bijzondere ervaring

De eerste dagen na de ceremonie kwamen de cursisten bijeen zodat we onze ervaringen konden delen en meer uitleg kregen bij wat er met ons lichaam en ons brein gebeurde tijdens het mediteren. Wanneer je in een staat van transcendente meditatie zit, lijkt het soms alsof je droomt. Het brein probeert op zo’n momenten alles te verklaren. Toch is het belangrijk dat je dan gewoon voelt en laat gebeuren wat er in je opkomt.

Voor mij persoonlijk gebeurde er in de eerste weken ontzettend veel. We werden gevraagd om 2 keer per dag 20 minuten te mediteren. Hoewel er bij de meesten vooral rust werd ervaren en er af en toe emoties los kwamen, ging het er bij mij nogal hevig aan toe. De eerst twee weken voelde ik mij een wrak. Ik was zo ontzettend moe! Het was precies of er jaren slaaptekort uit mijn lijf moest. Daarnaast had ik intense sessies waarbij ik op mijn lichaam begon te drukken. Ik paste acupressuur toe op mezelf zonder dit ooit geleerd te hebben. Het leek alsof mijn lijf, ziel en geest na jaren kortsluiting plots weer in verbinding traden met elkaar. Het was in het begin ontzettend vreemd om te vertrouwen op mijn handen en mijn lichaam zonder dat ik enige rationele verklaring had voor er allemaal gebeurd. Ik ging dan ook geregeld langs bij mij leraar die me gerust stelde. In onze westerse cultuur zijn we het helemaal afgeleerd om in connectie te zijn met ons onderbewustzijn, met wat we voelen en met onze paranormale wijsheden. Ondertussen weet ik wel beter, maar toen ik dat bij mezelf ontdekte, leek er voor mij een hele nieuwe wereld open te gaan.

Opnieuw leren voelen

Sinds ik mediteer  ben ik terug beginnen voelen. Ik durf steeds beter te vertrouwen op mijn intuïtie en de wijsheden die diep in mijn ziel verborgen zitten. Mediteren heeft een proces van bewustwording in gang gezet en de poort geopend naar een onzichtbare wereld vol magie.

Ik heb altijd al geweten dat ik meer voelde dan anderen, maar dankzij het mediteren kan in mijn fijngevoeligheid een plaats geven en heb ik een manier gevonden om ermee om te gaan. Ik zit beter in mijn vel, voel me zekerder, veel minder angstig en kan veel beter om met veranderingen. Ik voel steeds beter wat mijn lichaam nodig heeft, druk sneller op de pauzeknop en begrijp sneller waarom ik ziek of uit balans ben.

Mediteren zorgt er niet alleen voor dat ik beter voel wat ik nodig heb. Het helpt me ook om in namiddag op te laden zodat ik met vernieuwde energie van mijn avond geniet. Het zorgt er daarnaast voor dat ik mij beter kan concentreren en dat ik mijn dromen en doelen kan verwezenlijken. Ik hoef je niet meer te vertellen dat het mijn hele welzijn een boost geeft – zowel mentaal, fysiek als emotioneel.

Stil zitten, het schoonste cadeau

Het schoonste cadeau dat mediteren me gegeven heeft is het kunnen genieten van stil te zitten. Wat geniet ik ervan om af te zakken naar de diepste lagen van mijn ziel, te voelen wat er zich in mijn lichaam afspeelt en te voelen dat ik gesteund word door onzichtbare krachten.

Ik die dacht dat het niet nodig was om stil te zitten, is dankbaarder dan ooit dat meditatie bestaat.

Diepe rust en stilte voelen … dát wil ik nooit meer kwijt.

Liefs,

Maya

Groenten fermenteren voor beginners

Zaterdag 30 november 2024 om 10:30
59,00 incl. btw

Chakrahealing en zelfzorg

Woensdag 20 november 2024 om 19:00
64,00 incl. btw

EHBO met etherische oliën

Zaterdag 9 november 2024 om 10:30
64,00 incl. btw

Online workshop Shampoobars maken

Leer zelf shampoobars maken met deze online workshop en geniet van heerlijk schuimende shampoo op basis van natuurlijke ingrediënten.
12,00 incl. btw

Online workshop Groenten fermenteren

Leer groenten fermenteren met deze online workshop. Ontdek de eeuwenoude bewaartechniek en geniet van heerlijke, gezonde gefermenteerde groenten.
25,00 incl. btw

Online workshop Zeep maken voor beginners

Bekijk deze online workshop waar en wanneer je wilt. Je leert in deze laagdrempelige workshop om zeep te maken volgens de traditionele methode. We gaan aan de slag met plantaardige olie.
25,00 incl. btw

Volg ons