Wasmiddel maken: super simpel en goedkoop!

Wij hebben het uitgetest voor jou: zelf wasmiddel maken.

Het is echt één van de eenvoudigste dingen die je kunt doen. Geen expertise nodig! Je hoeft alleen maar wat ingrediënten in huis te halen en je kan meteen aan de slag.

Zelfgemaakt wasmiddel is ecologischer doordat er geen overbodige brolstofjes zoals kleurmiddel en industriële geurtjes inzitten. Bovendien hoef je niet steeds weer een andere verpakking te verspillen. Een ander voordeel is dat het veel goedkoper is dan wanneer je het in de supermarkt koopt.

Zullen we eraan beginnen?

 

Dit heb je nodig:

  • een lege bidon of fles
  • de hoeveelheid kraantjeswater die in de bidon past
  • 40 g geraspte marseillezeep volstaat voor een flesinhoud van 3 liter
  • essentiële olie naar keuze (eucalyptus, lavendel, citroen, …)
  • 3 soeplepels baking soda / zuiveringszout
  • een kookpot
  • een houten lepel
  • een trechter

 

Warm de helft van het water op in de kookpot of in een waterkoker. Voeg de zeep toe en meng goed tot alle stukjes verdwenen zijn. Dit is belangrijk omdat ze anders een prop kunnen vormen in je wasmachine. Voeg de baking soda toe en blijf goed roeren. Laat het mengsel afkoelen en giet alles in de bidon m.b.v. de trechter. Het is gemakkelijk als je dit met twee doet. Je kan de zeep ook overgieten met een pollepel. Vul de bidon aan met koud water en werk af door er een 15-tal druppels essentiële olie aan toe te voegen. Het is aangeraden om de fles steeds te schudden voor gebruik. Een dopje sop volstaat, wanneer je met de wasmand aan de slag gaat ;-).

 

Nog een aantal geurige tips en weetjes:

Wist je dat zuivere marseillezeep ecologisch afbreekbaar is? Kijk goed na dat je dus geen namaak marseillezeep ofzo koopt. Om de marseillezeep te raspen kan je gewoon een keukenrasp gebruiken of je kan de zeep in heel kleine stukjes stijden met een keukenmes.

Heb je geen trechter in huis? Je kan er zelf ééntje maken uit dik karton of uit een sap- of melkfles die bij je PMD-afval zit.