Wasmiddel maken: super simpel en goedkoop!

Wij hebben het uitgetest voor jou: zelf wasmiddel maken. Het gaat snel, is super simpel én goedkoop!

Het is echt één van de eenvoudigste dingen om te maken en je hebt geen expertise nodig. Haal 3 ingrediënten in huis en je kan meteen aan de slag.

Zelfgemaakt wasmiddel is beter voor jouw huid en het milieu. In standaard wasmiddel zitten vaak microplastics en synthetische stoffen. Deze zijn niet altijd biologisch afbreekbaar en verontreindigen het water. Daarnaast zit het vaak vepakt in plastic bidons, wat voor extra afval zorgt. De ingrediënten en overbodige geuren die erin zitten, komen onze algemene gezondheid bovendien niet altijd ten goede.

Zelf wasmiddel maken biedt talrijke voordelen. Het is in de eerste plaats goedkoper. Verder hoef je niet te sleuren met bidons van de winkel tot bij je thuis. Door zelf wasmiddel te maken, bepaal je zelf wat erin zit. Dit werkt niet alleen positief tegen milieuverontreiniging, maar het zorgt er ook voor dat het je huid beschermt en kleren langer mee gaan. Tegenwoordig hebben veel mensen last van allergie. Als je zelf producten maakt, kun je de ingrediënten waar je allergisch aan bent eruit halen. Zullen we eraan beginnen?

Het recept

Dit heb je nodig voor 3 liter wasmiddel:

  • een lege bidon of lege flessen waar 3 liter wasmiddel in kunnen
  • 3 liter kraantjeswater
  • 65g geraspte zeep (of zeepvlokken)
  • essentiële olie naar keuze (eucalyptus, lavendel, citroen, tea tree …)
  • 2 soeplepels baking soda (= bicarbonaat of zuiveringszout)
  • een waterkoker (of verwarm het water in een steelpannetje)
  • een kookpot
  • een (soep)lepel
  • een trechter
  • een mixer

Je kan zelf zeep maken of een blok zeep kopen. Elke zeep werkt. Als je het echter helemaal goed wilt doen, gebruik dan een blok zeep op basis van natuurlijke ingrediënten. Ook de trechter kan je zelf maken door een schijf te knippen uit een bus melk of sap. Je vindt de uitleg in deze tutorial.

Zet 1 liter water aan de kook met een waterkoker of een steelpannetje. Ondertussen doe je zeep in een kookpot, samen met 2 soeplepels baking soda. De baking soda neemt onaangename geurtjes weg uit je kleren. De zeep en baking soda overgiet je vervolgens met het kokend water. Mix daarna het mengsel glad met behulp van een mixer. Het is belangrijk dat er geen zeepvlokken meer zijn, omdat deze anders een prop kunnen vormen in je wasmachine.  Laat het mengsel een paar uur afkoelen en giet er 2 liter koud water bij.  Giet alles over in een bidon of fles. Gebruik hiervoor een soeplepel en/of trechter. Als je graag een geurtje toevoegt, kan je een 20-tal druppels essentiële olie toevoegen aan het wasmiddel. Essentiële olie zorgt niet enkel voor een aangenaam geurtje, maar het werkt ook anti-bacterieel. Gebruik niet zomaar essentiële olie bij kleine kinderen, als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Tot slot is het is aangeraden om de fles steeds te schudden voor gebruik. Een dopje sop (of 2) volstaat, wanneer je met de wasmand aan de slag gaat ;-).

Wassen op 30°

Hou er rekening mee dat je aan dit zelfgemaakte wasmiddel moet wennen. Het geurt bijvoorbeeld niet zo hard als de gekochte, synthetische variant. Ikzelf gebruik het ondertussen al een paar jaar en ben er nog steeds heel tevreden over. Als je geen tijd hebt om dit te maken, kan je steeds naar de verpakkingsloze winkel waar je je eigen fles meeneemt om het bij te vullen. Tegenwoordig bestaan er ook wasstrips die je in de machine doet. Ze nemen amper plaats in, hebben weinig verpakking en wegen zo goed als niets.

Tot slot was je je kleren best op 30°. Je kleren op een lage temperatuur wassen, zorgt ervoor dat ze minder snel verslijten. Bovendien bespaar je hier energie mee. Probeer je droogkast wat minder te gebruiken en hang je was te drogen in je waskot of tuin. Af en toe een kookwas van 90° doen met azijn in de trommel is goed voor het onderhoud van je machine en voorkomt kalkaanslag. Azijn kan je ook gebruiken als wasverzachter.

Wil je alles weten over duurzaam en ecologisch poetsen? Dan kan je binnenkort ons e-book downloaden, waarin alles uitgebreid beschreven staat met allerlei DIY recepten en tips.

Veel wasplezier! 🙂