Havermelk maken, super simpel!

Havermelk maken, super simpel!

Je had er misschien nooit bij stil gestaan, maar je eigen havermelk maken is echt super simpel! Het is een fantastisch alternatief voor echte melk. De koeien die melk produceren worden vaak zeer slecht behandeld en moeten veel meer melk produceren dan dat ze aankunnen. Bovendien heeft het proces van de voedselproductie, die wordt ingezet om de koeien te voederen, een enorm negatieve impact op onze planeet. Daarnaast laten de koeien veel methaanscheetjes… Eikes! Het klinkt grappig maar methaan is een broeikasgas die onze atmosfeer aantast. Laten we dus toch maar wat afwisselen met super lekkere en ecologische alternatieven.

Wij geven jou ons recept om havermelk te maken. Het is zo gedaan!

Deze ingrediënten heb je nodig:
  • 1 glas havervlokken
  • 2 liter water
  • een snuifje zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 soeplepel honing
Zo ga je te werk:
  1. Laat de havervlokken 4 uur weken in water.
  2. Giet het water weg. Gebruik hiervoor een zeefje.
  3. Mix de havervlokken lichtjes. Het hoeft zeker geen puree te worden.
  4. Doe de havervlokken in een pannetje en voeg er 2 liter water aan toe. Laat dit 5 minuten koken op een laag vuur.
  5. Breng tijdens het koken de melk op smaak door de vanillesuiker, kaneel en honing toe te voegen.
  6. Giet de melk in een fles of kom. Gebruik hiervoor opnieuw het zeefje. Je kan ook een trechtertje gebruiken om de melk gemakkelijk over te gieten.

Smakelijk!

Nog een kleine tip:

Als je de melk wilt gebruiken tijdens het kookproces (bv. bij de puree of als melkbasis voor het maken van pannenkoeken), dan hoef je er niet persé suiker en kaneel aan toe te voegen. Het is wel lekkerder als je de melk bijvoorbeeld bij je cornflakes drinkt.