In het moderne leven worden we vaak geconfronteerd met talloze uitdagingen en verantwoordelijkheden die onze tijd en energie opslokken. We hebben doelen die we willen bereiken, taken die we moeten voltooien en een overvloed aan prikkels die onze aandacht afleiden. Efficiënt leren plannen in een chaotische wereld kan dus een waardevol hulpmiddel zijn om jou te helpen op koers te blijven en succesvol te zijn. Ik overloop daarom graag eens met jou waarom een goede planning essentieel is en hoe je een effectieve planning kunt maken om jouw doelen te bereiken en productiever te zijn.
Ben je na het lezen van deze post geprikkeld om hier verder mee aan de slag te gaan? Dan raad ik jou aan om het Plan Your Life traject te volgen. Dit is een coaching traject waarin je onder andere leert om stil te staan bij wat belangrijk voor jou is en jouw planning skills te verbeteren.
Waar wil ik heen?
De eerste en belangrijkste stap bij een goede planning is je afvragen waar je heen wilt. Het is dan ook aangeraden om de gewoonte te nemen om regelmatig tijd vrij te maken voor zelfreflectie zodat jouw levensdoel vinden gemakkelijker wordt.
Aan de hand van je levensdoel kan je vervolgens beginnen plannen. Door zelfbewust te worden en te weten wat jouw levensdoel is, of anders gezegd wat jouw kernwaarden zijn, zorg je ervoor dat er een rode draad is waar je op kunt terugvallen. Het is belangrijk om deze rode draad niet uit het oog te verliezen zodat je in elk levensdomein tijd en ruimte vrijmaakt om aan jouw kernwaarden te voldoen. Het is pas door te leven volgens wat jij belangrijk vindt, dat succes en geluk om de hoek staan.
Met deze reflecties, kan je daarna jouw eindbestemming bepalen zodat je heel goed weet waar je heen wilt. Het is belangrijk om te beseffen dat deze eindbestemming niet vast hoeft te staan. Een eindbestemming kan gaande weg veranderen en dat is helemaal oké. Het belangrijkste is dat je ongeveer weet waar je naartoe wilt en dat je gaandeweg geniet van het proces.
Waar heb ik nood aan?
Naast het weten waar je heen wilt, is het ook belangrijk om eens stil te staan bij jouw dagelijkse noden. Waar krijg je stress van en waar word jij rustig van? Als jij weet waar jij nood aan hebt om rustig en gebalanceerd door het leven te gaan, dan kan jij hier tijd voor vrijmaken in je planning. Misschien is het voor jou bijvoorbeeld heel belangrijk om ’s morgens 2 uur tijd te maken voor een sessie yoga of om te gaan lopen. Door dit te weten kan je hier rekening mee houden door deze uren mee in te plannen in je ochtendschema.
Doelen stellen
De volgende stap is om doelen te stellen. Wat wil je bereiken? Dat kan over vandaag, deze week of deze maand gaan. Als je concreet en specifiek bent, wordt doelen bereiken des te gemakkelijker. Een maanddoel kan gaan over de algemene focus die je op dit moment wilt leggen in je leven, zoals studeren voor jouw examens of tijd vrijmaken om een reis voor te bereiden. Bij een weekdoel kan je het bijvoorbeeld concreet hebben over een project dat je wenst af te ronden.
Time management
Nu we onze doelen hebben bepaald, is het tijd om te plannen hoe we ze gaan bereiken. Een efficiënte planning omvat zowel tijdbeheer als het plannen van activiteiten. Tijdbeheer is van cruciaal belang, vooral in een wereld waar afleiding op de loer ligt en een overprikkeld brein een veelvoorkomend probleem is.
Om time management te verbeteren, is het nodig om rekening te houden met prioriteiten. Identificeer de belangrijkste taken die bijdragen aan het behalen van je doelen en geef deze prioriteit in je planning. Je doelen kunnen zowel te maken hebben met je kernwaarden, je eindbestemming en je noden als taken en deadlines die je absoluut af wilt hebben.
Verder kan het helpen om de juiste planningstool te gebruiken. Dit kan voor iedereen anders zijn. Probeer goed te voelen wat voor jou werkt. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van een digitale agenda en jouw weekplanningen op papier maken. Zowel digitale planningstools of apps gebruiken om je taken en afspraken te organiseren als een papieren notebook of bullet journal gebruiken is dus mogelijk. Digitaal en online plannen kan echter als voordeel hebben dat je overal toegang hebt tot je planning. Je kan dan je planning op een drive zetten waardoor je het ook gemakkelijk op je GSM bekijkt.
Als laatste wil ik je eraan herinneren om voor specifieke activiteiten bewust tijd vrij te maken en in te plannen. Blokkeer specifieke tijdslots in je agenda of op je weekplanning voor taken die veel aandacht vragen, zodat je je volledig kunt concentreren zonder afleiding. Zorg dat je ook regelmatig een vrij moment inplant waarbij je op date gaat met jezelf, zodat je je batterijen kunt opladen. Zelfzorg is namelijk ontzettend belangrijk en vaak vergeten we om hier tijd voor vrij te maken!
Planningsvaardigheden oefenen
Neem de tijd om je planningsvaardigheden te verbeteren door regelmatig je planning te evalueren en aan te passen. Wanneer je bijvoorbeeld een weekplanning maakt, raad ik jou aan om de weekplanning van vorige week erbij te nemen en deze te analyseren en te evalueren. Reflecteer over wat er goed ging en wat er minder goed ging. Zo kan je de volgende planning nog beter maken. Oefening baart kunst en dat is bij plannen net hetzelfde!
Doelgericht plannen, een onschatbare vaardigheid
In een wereld vol hectiek en afleiding is het vermogen om effectief te plannen een onschatbare vaardigheid. Ik heb jou ik deze post meegenomen door een aantal essentiële stappen van doelgerichte planning, beginnend bij het definiëren van jouw levensdoelen en kernwaarden. Onthoud vooral dat het cruciaal is om bewust te worden van wat jij belangrijk vindt in het leven en wat je echt nodig hebt om stress te verminderen en innerlijke rust te bewaren.
Doelen opmaken en prioriteiten stellen zijn de volgende stap van een succesvolle planning. Met een duidelijke focus op jouw bestemming, kan je jouw reis beginnen en stap voor stap naar jouw doelen toewerken. Het belang van tijdbeheer is hierbij niet te onderschatten, vooral in een wereld waar afleiding constant aanwezig is. Door specifieke tijdslots te reserveren voor zelfzorg of voor taken die jouw aandacht verdienen kan je een duurzame, efficiënte én effectieve planning opmaken.
Vergeet niet om regelmatig jouw planning te evalueren en aan te passen. Hierdoor kan je je planningsvaardigheden blijvend ontwikkelen en verfijnen. Onthoud dat plannen geen vaststaand proces is, maar eerder een voortdurende reis waarbij oefening leidt tot verbetering.
Coaching traject rond plannen
Als je hulp zoekt bij het uitzoeken van jouw levensdoel en het maken van een goede planning, kan je een 1 op 1 coaching sessie volgen rond planning en zelforganisatie.
Je kan je ook inschrijven voor het Plan Your Life traject dat je zowel solo kunt volgen als in groep. Het Plan Your Life traject is een online coaching traject dat jou helpt om je leven op orde te brengen. Je leert hoe je je tijd efficiënt beheert, hoe je prioriteiten stelt, hoe je tijd maakt voor wat jij belangrijk vindt en hoe je onnodige stress vermindert. Na het traject zal je merken dat je meer tijd neemt voor jezelf, dat je beter omgaat met to do’s en dat je jouw ideeën moeiteloos omzet in actie.